Zorgvergelijker: voor je zorgverzekering 2023

https://zorgvergelijker.online/zorgverzekering-2023/goedkoopste-zorgverzekering/Zorgvergelijkers zoals Zorgvergelijker.online informeren je over de zorgverzekeraars die in Nederland actief zijn. De functie ervan is het vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen voor je, waarna je op een eenvoudige manier kunt overstappen naar de juiste verzekeraar voor jou. De verzekering die écht bij je past. En het gebruik van de zorgvergelijker maakt het allemaal een stuk gemakkelijker, want in Nederland kennen we genoeg zorgverzekeraars en zie je soms de bomen door het bos niet meer.

Verzekeraars bieden qua inhoud van de basisverzekering exact hetzelfde basispakket aan. Maar dat geldt niet voor de  hoogte van de maandelijkse premies van het basispakket en aanvullende verzekeringen. Die verschillen namelijk fink ten opzichte van elkaar. Waarom zou je dan meer geld betalen voor hetzelfde basispakket of aanvullende verzekeringen? Kies de goedkoopste zorgverzekering en bespaar geld!

Vergelijken loont altijd

Het loont daarom zeker om de tijd te nemen de verschillende zorgverzekeraars, premies en aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken. En op die manier kun je aardig wat geld besparen. Per maand kun je zeker zo’n tien á twintig euro besparen, je hoeft geen rekengenie te zijn om uit te vogelen dat je met een goedkopere premie minstens zo’n tweehonderd euro op jaarbasis kan besparen! 

Zoek een goede vergelijker op het internet en dan kun je op een eenvoudige en betrouwbare manier de verschillende zorgverzekeringen en prijzen met elkaar vergelijken. Aarzel dus niet langer, vind de goedkoopste zorgverzekering die bij jou past en stap eenvoudig over. 

Behalve het vergelijken en eenvoudig overstappen, kun je vaak ook handige informatie terugvinden op een zorgvergelijker over bijkomende zaken en zeker de moeite waard zijn om te lezen. De volgende onderwerpen worden verder in dit artikel behandeld:

 

  1. Ziektekostenverzekering
  2. Zorgtoeslag 
  3. Zorgverzekeringen vergelijken 
  4. Zorgverzekeraars
  5. Studenten zorgverzekering
  6. Overstappen zorgverzekering
  7. Collectieve zorgverzekering

1. Ziektekostenverzekering 

Het belang van een goede ziektekostenverzekering is groot, het gaat immers om je eigen gezondheid. Voor het nieuwe jaar zijn er een aantal veranderingen op het gebied van zorgverzekering in 2022. Hieronder meer informatie over de basisverzekering en de eigen risico verzekering.

1a Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont is wettelijk verplicht een Basisverzekering af te nemen bij een van de vele zorgverzekeraar in ons land. Het basispakket is de basis van de zorgverzekering en dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, apotheek en diverse medicijnen. Na je 18e jaar worden tandartskosten niet meer vergoed via de basisverzekering. Iedere zorgverzekeraar biedt precies hetzelfde basispakket aan, echter de maandelijkse premie van het basispakket kan per zorgverzekeraar aanzienlijk verschillen. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en vergelijk de verschillende zorgverzekeraars met elkaar. Zo bespaar je een hoop geld! 

Versobering vergoedingen basispakket

Sinds een aantal jaren zijn er weliswaar een aantal vergoedingen uit het basispakket verdwenen of versobert. Zo moeten volwassenen bijvoorbeeld tegenwoordig de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen zelf betalen en worden de kosten voor ondersteunende geneesmiddelen uit het stoppen-met-roken-programma evenmin vergoed. Ook stijgt de zorgpremie elk jaar.  Als de dekking van de Basisverzekering niet genoeg is, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Acceptatieplicht zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars zijn verplicht zijn iedereen tegen een vaste premie voor een basisverzekering te accepteren. Een hogere premie vragen aan bijvoorbeeld zieke mensen  of ouderen mag dus niet. Als consument heb je de keuze om een aanvullende verzekering bij een andere verzekering af te sluiten. Je bent dus niet verplicht om het basispakket en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Eigen risico zorgverzekering 

Iedereen die achttien jaar of ouder is heeft te maken met een eigen risico voor de zorgverzekering. Dat wil zeggen dat je het eerste gedeelte zelf betaalt van de zorg die je ontvangt. Sinds een aantal jaren is het verplichte eigen risico vastgesteld op € 385 euro. Het eigen risico blijft in 2022 gelijk op dit bedrag. Dit kan vrijwillig verhoogd worden in ruil voor een premiekorting. Wil je het eigen risico wijzigen? Neem contact op met de zorgverzekeraar of raadpleeg de polisvoorwaarden van de zorgverzekering. Het eigen risico gaat in op de dag waarop iemand achttien 18 jaar wordt. Maar niet alle zorg valt onder het eigen risico, je hoeft bijvoorbeeld voor een huisartsconsult geen zorgkosten te betalen, evenmin voor verloskundige- en kraamzorg of bevolkingsonderzoeken, zoals het borstkankeronderzoek.

Zorgtoeslag 

Niet iedereen kan elke maand met gemak de premie voor de zorgverzekering betalen, daarom is de zorgtoeslag in het leven geroepen. Zorgtoeslag is een persoonlijke tegemoetkoming van de overheid om de premie van de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Zo’n ruim vijf miljoen mensen in Nederland maken hier gebruik van. Er geldt ook een limiet aan je jaarinkomen. In 2021 mocht het inkomen niet hoger zijn dan € 31.138 per jaar. Als je het minimum inkomen of helemaal geen inkomsten hebt, dan kun je zeker in aanmerking komen voor deze zorgtoeslag. Voor 2022 is de maximale zorgtoeslag € 1.323 voor een eenpersoonshuishouden en € 2.527 voor een gezin. De definitieve zorgtoeslag wordt  doorgaans half november door de Belastingdienst bekend gemaakt. Een zorgtoeslag krijg je niet vanzelf. Er dient zelf een aanvraag worden gedaan via de website van de Belastingdienst (www.toeslagen.nl). Na de aanvraag wordt gekeken of je daadwerkelijk de toeslag ontvangt. Je moet namelijk wel, behalve jouw inkomsten, ook aan een aantal andere voorwaarden voldoen.

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag? 

Allereerst moet je de leeftijd van minstens achttien jaar hebben. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een burgerservicenummer, dat geldt trouwens ook voor je toeslagpartner. Een derde voorwaarde is dat je de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning moet hebben. Als je in het buitenland woont, dan heb je ook recht op zorgtoeslag. Je moet dan wel in Nederland werkzaam zijn of een pensioen of uitkering uit Nederland krijgen. Tot slot moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben of premie betalen aan het College voor Zorgverzekeringen en er geldt een maximum van het eigen vermogen (spaargeld) van € 31.340 voor 2022.

Wanneer ontvang je zorgtoeslag?

Als je een aanvraag hebt ingediend bij de Belastingdienst ontvang je doorgaans binnen twee maanden bericht met de voorlopige berekening afgeleid van de door jouw verstrekte gegevens. Dat wordt ook wel een voorschot genoemd. Maar dat is nog niet een definitieve berekening, die krijg je pas na afloop van het jaar. Want dan zijn namelijk pas de werkelijke inkomens bekend over het afgelopen jaar. Als blijkt dat je teveel zorgtoeslag hebt ontvangen, dan moet je dat gedeelte terugbetalen. Indien je juist te weinig hebt ontvangen, dan krijg je dat verschil alsnog uitbetaald.

Hoe hoog is de zorgtoeslag?

Heb je nog geen zorgtoeslag aangevraagd en wil je graag weten hoe hoog deze ongeveer zal zijn? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst. Het is dan ook handig om je verzamelinkomen en eventueel die van je partner bij de hand te hebben. Bij de proefberekening kun je vragen verwachten zoals wat je geboortedatum is, of je een toeslagpartner hebt of niet en wat je toetsingsinkomen is. Let wel, een proefberekening is slechts een indicatie waar je geen rechten aan kunt ontlenen. Het geeft slechts een idee van je toeslag per maand ongeveer zal zijn. Het precieze bedrag wordt na je officiële aanvraag berekend. 

Veranderingen?

Als je vorig jaar of al eerder zorgtoeslag hebt aangevraagd en gekregen dan loopt dat automatisch door, daar hoef je dus niets voor te doen. Alleen als er veranderingen zijn in bijvoorbeeld je inkomsten, kun je dat het beste zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst, zodat de hoogte van de toeslag kan worden aangepast. 

Zorgverzekeringen vergelijken 

Een basisverzekering vergoedt niet alles. Daarom zijn er aanvullende verzekeringen voor extra vergoedingen. Voor vergoeding van anticonceptie tot en met een sportvergoeding. Voor een tegemoetkoming van tandartskosten kun je bijvoorbeeld vaak zelf een supplementaire tandartsverzekering afsluiten. Iedere verzekeringsmaatschappij heeft weer andere aanvullende verzekeringen en andere voorwaarden. Zo biedt OHRA Zorgverzekering bijvoorbeeld zes aanvullende verzekeringen waar je uit kunt kiezen. De VvAA bied naast de basisverzekering ook uitgebreide aanvullende pakketten, zo zijn er onder meer maar liefst vier verschillende aanvullende tandartsverzekeringen. Zorg en Zekerheid heeft wel tien verschillende aanvullende pakketten gericht op elke levensfase. Je kunt voor jezelf dus eerst op een rijtje zetten wat voor jou belangrijk is. Sport je veel en kun je daar wel een tegemoetkoming voor gebruiken? Of heb je een niet al te best gebit en stel je een goede aanvulling voor de tandartskosten meer op prijs? Heb je een bril of draag je lenzen en biedt een aanvullende verzekering genoeg vergoeding voor je ogen? Allemaal vragen die je zelf het beste kunt beantwoorden, waarna je de juiste aanvullende verzekering en maatschappij kunt kiezen. 

Zorgverzekeraars

Nederland kent tientallen verzekeringsmaatschappijen waarbij je een basisverzekering of aanvullende verzekering kunt afsluiten. Een greep uit de bekende zorgverzekeraars in ons land:

Het Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van Nederland waarbij je kunt rekenen op kwaliteit  en duidelijkheid. 

FBTO Zorgverzekering is een flexibele maatschappij waar je zelf je zorgverzekering kunt samenstellen en die je het hele jaar door kunt aanpassen.

Univé  is een klantvriendelijke zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en betaalt declaraties snel en adequaat.

Zorg en Zekerheid is een regionale zorgverzekeraar die zorg toegankelijk en betaalbaar maakt

Met de VvAA Zorgverzekering ben je verzekerd van goede zorg waarbij je niet vastzit aan een beperkt aantal zorgverleners en medicijnmerken. 

Als klant van OHRA Zorgverzekering, kun je al je zaken van de zorgverzekering eenvoudig online regelen en kun je profiteren van interessante kortingen. 

Agis biedt ook gunstige aanvullende verzekeringen. Agis is onderdeel van de verzekeringsgroep Achmea. 

DSW is eenzorgverzekeraar uit Schiedam die elk jaar traditiegetrouw als eerste bekend maakt wat de nieuwe zorgpremie voor het nieuwe jaar is.

Natuurlijk zijn er nog vele andere verzekeringsmaatschappijen die hierboven niet genoemd zijn. Het is maar een willekeurige greep uit de vele aanbieders. Ieder zorgverzekeraar heeft ook weer andere aanvullende verzekeringen en voorwaarden. 

Studenten zorgverzekering

Op zoek naar de beste ziektekostenverzekering voor studenten? Zoek niet verder! Als student kun je natuurlijk een extra zakcentje altijd wel goed gebruiken. Kies dan voor een zorgverzekering voor studenten. Dan bespaar je een hoop geld en hou je elke maand wat extra’s over. In aanvullende zorgpakketten voor jongeren en studenten kunnen ook bepaalde zaken opgenomen zijn die speciaal afgestemd zijn op jongeren. Denk hierbij aan een SOA-test, brillen en lenzen, inentingen voor reizen naar het buitenland en anticonceptie. Let hierbij dus goed op welke zorg en welke voorwaarden er in een aanvullende zorgverzekering gedeeltelijk of in zijn geheel worden gedekt.

Op een zorgvergelijker vind je ook de meest goedkope ziektekostenverzekering voor studenten of jongeren. Je kunt ze makkelijk met elkaar vergelijken en eenvoudig overstappen. Vind dus de beste deal en sluit de beste studenten zorgverzekering af. Waar wacht je nog op?

Overstappen zorgverzekering

Een zorgverzekering loopt doorgaans van 1 januari tot en met 31 december van hetzelfde jaar. Het overstappen van zorgverzekering hoeft helemaal geen ingewikkeld en tijdrovend proces te zijn zoals wel eens gedacht wordt. Normaal gesproken kun je eenmaal in het jaar overstappen van zorgverzekering. In bepaalde situaties mag je tussendoor overstappen. Je dient wel eerst je huidige zorgverzekering op te zeggen. Let wel op, de aanvullende verzekering stopt volgens de Zorgverzekeringswet niet automatisch als je je  basisverzekering stopt. Als je deze ook wilt stoppen, dat moet je dat niet vergeten door te geven.

Overstappen van zorgverzekering kan je veel voordelen opleveren. Misschien voldoen de dekking en voorwaarden van je zorgverzekering niet meer of kan het allemaal veel goedkoper bij een andere verzekeringsmaatschappij. Let bij het overstappen van zorgverzekering niet alleen op de verzekeringspremie, maar ook op de dekking van de zorgverzekering en de hoogte van het eigen risico. Met betrekking tot de basis verzekering dient iedere zorgverzekeraar jouw aanvraag te accepteren, voor de aanvullende zorgverzekering mag een zorgverzekeraar de aanvraag weigeren, houd hier ook rekening mee.

Het is dus zeker niet onbelangrijk om de verschillende zorgverzekeraars eens goed met elkaar te vergelijken. Er zijn verscheidene zorgvergelijkers waar je de verschillende zorgverzekeringen eenvoudig voor kunt bekijken, zodat je op een overzichtelijke manier alles eens goed met elkaar kan vergelijken. In een paar minuten heb je zo de beste zorgverzekering gevonden.

Collectieve zorgverzekering

Je kunt korting krijgen op je zorgverzekeringspremie als je je collectief laat verzekeren. Dat kan bijvoorbeeld via je werkgever. Dan kun je tot zo’n tien procent korting profiteren. Maar ook als je aangesloten bent bij een bepaalde vereniging of belangenorganisatie is het mogelijk om een korting te krijgen op de basiszorgverzekering en eventueel de aanvullende verzekering door collectiviteit. Zorgverzekeraars die een collectieve zorgverzekering aanbieden zijn onder andere OHRA, FBTO, Take Care Now, Zilveren Kruis, Agis en Menzis. Een collectieve zorgverzekering kan je jaarlijks dus vele euro’s schelen in vergelijking met de premie van een individuele zorgverzekering.